Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SNIŽUJE POUŽITÍ RADIOFREKVENČNÍHO EXTRAKČNÍHO SYSTÉMU RIZIKO ZÁVAŽNÝCH KOMPLIKACÍ PŘI PROVÁDĚNÍ TRANSVENÓZNÍCH EXTRAKCÍ ELEKTROD PRO TRVALOU KARDIOSTIMULACI?

P. Neužil, M. Táborský, L. Šedivá, R. Vopálka, F. Holý, Š. Královec, P. Niederle (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Řešení infekčních komplikací u nemocných se zavedenou trvalou kardiostimulací spočívá v drtivé většině případů v kompletní extrakci stimulačního systému.                                                                                                        Cíl:  Zhodnotit efektivitu a bezpečnost radiofrekvenčního systému pro transvenózní extrakci.
Soubor nemocných a metoda: Referujeme 55 nemocných, u kterých jsme za rok 2005 provedli transvenózní extrakci stimulačního systému pro jeho infekci. Celkem bylo endovasální cestou odstraněno 138 elektrod. Do souboru jsme zahrnuli pouze nemocné déle než jeden rok od zavedení KS systému. K extrakci používáme buď metodu přímé trakce (drátěný zavadeč + teleskopické dilatátory, fixační zavaděč (Liberátor TM) bez a nebo s použitím dilatátorů s možností aplikace radiofrekvenční energie (Perfecta TM ).
Výsledky: Kompletní extrakce všech přítomných elektrod se zdařila u 50 nemocných. Z celkového počtu 138 extrahovaných elektrod byla v 80 případech dostačující přímá trakce s využitím teleskopických dilatátorů. V 58 případech jsme použili fixační drátěný vodič Liberátor (TM) . Ve 35 případech jsme pak doplnili transvenózní extrakci o použití radiofrekvenčních dilatátorů Perfecta(TM). Všichni nemocní byli před výkonem vyšetřeni transezofageálním echem (TEE) s průkazem vegetace související se stimulační elektrodou u 9 nemocných, což je celých 16% v souboru. V tomto souboru jsme nezaznamenali jinou závažnější komplikaci (rupturu srdeční stěny, septickou plicní embolizaci).
Závěr: Uzavíráme, že provádění endovasální extrakce za pomoci RF systému Perfecta (TM) je bezpečnou a vysoce efektivní metodou, která umožňuje operatérovi provést kompletní extrakci stimulačního systému bez nutnosti kardiochirurgické intervence.