Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHIRURGICKÁ LÉČBA AORTÁLNÍ STENÓZY S TĚŽKOU DEPRESÍ FUNKCE LEVÉ KOMORY

M. Frelich, F. Štětka, P. Pokorný, P. Útrata, R. Čerbák, H. Bedáňová, J. Ondrášek, P. Pavlík, R. Wagner, J. Černý (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Operace kalcifikované aortální stenózy (AoS) představuje nejčastější kardiochirurgický výkon u chlopenních vad srdečních. Přestože diagnóza AoS a indikace k chirurgické léčbě jsou dobře známé, část nemocných přichází k operaci ve velmi pokročilém stadiu onemocnění s obrazem těžké deprese funkce levé komory (LK).

Na našem pracovišti se v pětiletém období od 1.1.2000 do 31.12.2004 podrobilo operaci Aos buď čisté nebo v kombinaci s ICHS celkem 1156 nemocných. Z tohoto souboru nemocných jsme vybrali 61 nemocných (5,3%) s těžkou depresí systolické funkce LK, charakterizovanou EF 30% a méně a diastolickou dysfunkcí LK těžkého  stupně.

Jednalo se o soubor 48 mužů a 13 žen průměrného věku 66,3 roku (38-79 let). Všem nemocným byla nahrazena aortální chlopeň, 43 nemocným chlopní mechanickou a 18 bioprotézou, 24 nemocným byl současně založen aortokoronární bypass. Časný pooperační průběh byl nekomplikovaný u 50% nemocných, nejčastější komplikací byly projevy srdečního selhávání, vyžadující vyšší dávky katecholaminů ( 29,5%).
Časná mortalita do 30 dnů byla 2/61, tj. 3,3%, hospitalizační 4/61, tj. 6,6%.

S ročním odstupem od operace jsme provedli kontrolní vyšetření: 50 nemocných (67,7%) bylo spokojeno s kvalitou života, dva částečně a dvěma nemocným operace kvalitu života nezlepšila. Zemřeli 3 nemocní, - jeden na CMP, jeden na srdeční selhání a jeden na infekční komplikace chronické žilní insuficience dolních končetin. EF LK se zcela normalizovala 18 nemocným (31,6%), 27 nemocným (47,4%) se zlepšila, ale nedosáhla normálních hodnot a u zbytku nemocných zůstala i po operaci 30% a méně.

Naše výsledky ukazují, že i u této velmi rizikové podskupiny nemocných s AoS je možno dosáhnout dobrých krátkodobých výsledků – zlepšení kvality života a zlepšení funkce LK u převážné většiny operovaných.