Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BUNĚČNÁ TRANSPLANTACE U EXPERIMENTÁLNÍHO AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU - PILOTNÍ VÝSLEDKY

J. Meluzín, L. Groch, M. Vlašín, J. Mayer, L. Křen, I. Horňáček, P. Raušer, M. Navrátil, Z. Kořístek, M. Klabusay (Brno, Ostrava)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem projektu je 1, sledovat množství a distribuci značených mononukleárních buněk (MB) kostní dřeně v myokardu po jejich intrakoronárním podání do infarktové tepny a 2, najít optimální techniku intrakoronárního podání buněk. V této pilotní části projektu byly hledány a ověřovány cesty pro dosažení těchto cílů.
Metodika: U 25 vepřů byl vyvolán akutní infarkt myokardu (IM) přední stěny 90-minutovou okluzí ramus interventricularis anterior pomocí insuflace balonku umístěného na konci katetru. U 8 z nich byla provedena buněčná transplantace intrakoronárním podáním MB fluorescenčně značených pomocí 5-chloromethylfluorescein diacetatu (CMFDA). MB byly podány 2 technikami  (kontinuální infuze či přerušované podání během inflací balonku), v různých dávkách (10 000 000, 20 000 000 či 100 000 000 buněk) a ve 2 různých dnech od navození IM (3. a 7. den). Počet MB byl stanoven za 1 hodinu či 24 hodin po implantaci buněk v centru infarktového ložiska, v okrajové zoně infarktu a ve vzdáleném myokardu nepostiženém infarktem.
Výsledky: Podané značené MB kostní dřeně byly nacházeny především v okrajové zoně infarktového ložiska, zatímco v centru nekrozy se nevyskytovaly. Oba způsoby léčby (kontinuální infuze i přerušované podání) zajistily účinný transport buněk do okrajové zony infarktu. Počítání značených buněk v 20 zorných polích mikroskopu umožnilo kvantifikovat masu značených MB, které se uchytily v myokardu.
Závěr: Pilotní výsledky léčby experimentálního IM buněčnou transplantací ukazují na možnost sledovat distribuci MB v myokardu po jejich intrakoronárním podání i na možnost optimalizovat dávku, způsob i dobu podání dřeňových buněk.

Práce byla podpořena Výzkumným záměrem MSM 0021622402