Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DÁLKOVÉ MONITOROVÁNÍ PACIENTŮ S IMPLANTOVANÝMI PACEMAKERY A DEFIBRILÁTORY - NAŠE PŮLROČNÍ ZKUŠENOSTI

J. Lipoldová, M. Novák, P. Volík, P. Kamarýt, I. Dvořák, T. Vykypěl (Brno, Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Pro trvalé sledování a pro snížení počtu ambulantních kontrol (AmbK) pacientů s PM nebo ICD vyvinula a rozvíjí firma Biotronik systém domácího monitorování (HomeMonitoring, HM). Přijímací jednotka CardioMessenger na bázi mobilního telefonu přijímá analogový signál vysílaný PM/ICD. Ten je po digitální transformaci mobilní sítí jako SMS odeslán do centra v Berlíně, analyzován a nález zpřístupněn lékaři na bezpečném serveru. Periodicky, příp. při významné arytmii nebo poruše je serverem přehledně zpracována zpráva a zaslána lékaři faxem. Lékař je poté ihned informován formou e-mailu a/nebo SMS.
Pacienti (pac): V období od 13.2.2004 do 31.12.2005 bylo na I. IKAK implantováno 39 přístrojů vybavených vysílací anténou. Od 15.6.2005 aktivováno 13 generátorů, dosud modely bez možnosti přenosu intrakardiálního EKG (IKEG), 11x ICD (9 VVI, 1 DDD, 1 BiV) a 2x BiV PM. Prům. doba sledování 126 dní (13-253).
Výsledky: Ve skupině 13 pac byla u 2 detekována komorové tachykardie (KT), zrušená antitachykardickou stimulací, oznámena okamžitě a správnost údajů ověřena při AmbK. U 1 pac zjištěna opakovaně fibrilace síní s rychlou odpovědí komor s nenáležitými výboji (řešeno neselektivní ablací AV uzlu). U 1 pac detekovány nesetrvalé běhy KT. U 1 pac přerušen přenos pro mechanické poškození CardioMessengeru. U 1 pac vysoká impedance levokomorové elektrody nepotvrzená při AmbK odhalila hardwarové omezení PM Stratos LV-T při stimulaci s předřazením levé komory (bude eliminováno v novém modelu). U 7 pac nebyla zaznamenána arytmie ani porucha, což bylo potvrzeno při AmbK. 1 PM a 4 ICD byly deaktivovány (3 pro OTS, 2 pro úmrtí pro srdeční selhání).
Závěr: Klinický význam HM spočívá v časné detekci arytmické bouře a dalších arytmií, poruchy PM/ICD a vybití baterie. Implementace IKEG rozšíří možnosti využití HM. Vypracováno v rámci výzkumného záměru MŠMT - MSM0021622402