Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CARDIAC MEMORY U PACIENTŮ S KOMOROVOU A BIVENTRIKULÁRNÍ STIMULACÍ

J. Lipoldová, M. Novák, P. Kamarýt, T. Vykypěl, I. Dvořák (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Přetrvávající změny elektrofyziologických vlastností myokardu jako odpověď na změnu sekvence aktivace jsou projevem elektrické remodelace. Na úrovni komor jsou označovány jako cardiac memory (CM).
Cíl: Stanovit u pacientů (pac) s trvalou kardiostimulací přítomnost CM, dynamiku vývoje a možné ovlivňující faktory.
Soubor a metody: Sestavu tvoří 77 pac, prům. věku 69,0±7,2 let. Pac. jsme zařadili do skupin A-E: 63 pac s úzkým QRS před implantací do skupin A-D, 14 pac s blokádou levého raménka Tawarova (BLRT) a biventrikulární (BiV) stimulací do skupiny E. Srovnány EKG před implantací s EKG po implantaci, s nativním rytmem při programování  VVI 30/min. Skupiny (n): A (33) - hodnocení výskytu CM, B (10) - hodnocení vývoje CM v čase, C (10) - vyloučení vlivu mechanického tlaku komorové elektrody, D (10) - vyloučení vlivu neúčinné komorové stimulace v refrakterní fázi, E (14) - hodnocení CM u pac s BLRT.
Výsledky: U pac. se štíhlými QRS byla CM přítomna při pravokomorové stimulaci u 84-96% ve svodech II, III, aVF, u 52-72% ve V4-6 (A). K inverzi vln T došlo již v prvních 24 hodinách stimulace (B). Neprokázána změna vektoru vln T vlivem mechanického tlaku elektrody či stimulací v refrakterní periodě (C, D). U BLRT a BiV stimulaci detekováno prohloubení amplitudy invertované vlny T ve svodech I, II, aVL (E).
Závěr: 1) U pac. s komorovou stimulací dochází při nativním rytmu se štíhlými QRS ke zřetelným inverzím vln T ve svodech II,III, aVF a V4-6 jako projev CM. 2) U pacientů s BiV stimulací při nativním rytmu s BLRT dochází k diskrétním změnám - prohloubení invertovaných vln T v I, II, aVL. 3). K rozvoji CM je nutná efektivní stimulace, vektor vlny T při nativním rytmu po vypnutí stimulace má směr vektoru stimulovaného QRS. 4) Klinický význam spočívá v odlišení změn vln T způsobených ischémií.
Vypracováno v rámci výzk. záměru MŠMT-MSM0021622402