Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÉNĚ INVAZIVNÍ PŘÍSTUPY PŘI ODBĚRECH ŽILNÍCH ŠTĚPŮ K REVASKULARIZACI MYOKARDU

Z. Šorm, J. Harrer, P. Žáček (Hradec Králové)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS


 Tak jako v jiných oblastech chirurgie prosazují se méně invazivní přístupy ke tkáním i při odběru žilního štěpu za účelem revaskularizace myokardu. Těchto šetrnějších postupů je stále častěji využíváno i na našem pracovišti.
 Žilní segment je odebírán z dolní končetiny, vedle velké safény připadá v úvahu i odběr malé safény. Klasická otevřená technika odběru štěpů dlouhou incizí kůže a podkoží nad průběhem žilního kmene umožňuje jeho dokonalou expozici. Méně invazivní metoda kožních můstků nám umožňuje zkrátit délku incize kůže a podkoží nad safénou. Jednotlivé longitudinální incize jsou přerušovány tzv. kožními můstky. Snaha o nejméně invazivní přístup vedla k vývoji videoasistovaného odběru žilního štěpu. V ideálním případě odebereme štěp délky 23 cm z jedné 3cm příčné incize.
 Pacienti odoperovaní technikou kožních můstků mají výrazně menší bolestivost a minimální výskyt poodběrových komplikací. Z 9 pacientů, u kterých byl na naší klinice proveden endoskopický odběr safény, nedošlo ani v jednom případě k výskytu pooperačních  komplikací v souvislosti s odběrem žilního štěpu. Výsledný kosmetický efekt byl vynikající, konverze nebyla nutná.
 Především u rizikovějších pacientů (diabetes mellitus, ischemická choroba dolních končetin, chronická žilní insuficience, pooperační oběhové komplikace) jsou méně a minimálně invazivní postupy výhodnější a jistě snižují procento komplikací, ke kterým dochází při konvenčním odběru.