Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ KOMPLEXU PREGNANCY ASSOCIATED PLASMA PROTEIN – A A PROFORMA EOSINOPHILIC MAJOR BASIC PROTEIN V DIAGNOSTICE RŮZNÝCH FOREM ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ

P. Hájek, M. Macek Sr., M. Hladíková, D. Alan, V. Durdil, J. Fiedler, M. Malý, P. Ošťádal, J. Veselka, A. Krebsová (Praha, Berlin, Germany)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Cíl: ověření a diagnostické využití komerčně dostupného systému Kryptor™(Brahms) k určení komplexu pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A) a proform eosinophilic major basic protein (proMBP) v séru pacientů se stabilní chronickou ischemickou chorobou srdeční (sICHS) a v časné fázi vývoje akutního koronárního syndromu (AKS). Dalším cílem bylo srovnání hodnot PAPP-A/proMBP s hodnotami  troponinu I (cTnI), MB izoenzymu kreatinkinázy (CK-MBmass) včetně jeho využití pro dlouhodobé prognostické sledování po AKS.
Metoda: PAPP-A/proMBP byl vyšetřen u 110 nemocných s sICHS, 21 s nestabilní anginou pectoris (NAP), 66 s akutním infarktem myokardu (AIM) s ST elevacemi (STEMI), 35 s AIM bez ST elevací (NSTEMI)  a 51 pacientů s normálním koronárním angiogramem.
Výsledky: nezjistili jsme rozdíly hladin PAPP-A/proMBP mezi kontrolní skupinou a sICHS. Nemocní s NAP a AIM měli významně vyšší koncentrace PAPP-A/proMBP (P=0.004, P<0.0005, resp.). V časné fázi rozvoje STEMI jsme prokázali častější zvýšení PAPP-A/proMBP než cTnI (P=0.036) či CK-MBmass (P=0.0005). U NSTEMI jsme prokázali pozitivitu PAPP-A/proMBP u 50% cTnI a 67% CK-MBmass negativních. Analýza ROC křivek potvrdila nejvyšší diagnostickou přesnost PAPP-A/proMBP (0.919) u STEMI cTnI pozitivních pacientů. Byly zjištěny hodnoty PAPP-A/proMBP s nejvyšší senzitivitou/specificitou pro jednotlivé typy AKS v rozmezí 10.65-14.75mIU/L.
Závěr: vyšetření komplexu PAPP-A/proMBP metodou Kryptor™ umožňuje rychlé, standardní a spolehlivé diagnostické využití u AKS. Prioritním zjištěním je jeho významně častější zvýšení v časné fázi vývoje STEMI než cTnI. Byl potvrzen význam kombinace PAPP-A/proMBP s cTnI, CK-MBmass pro zvýšení diagnostické spolehlivosti těchto biomarkerů v časné fázi AKS.
VÝZKUM BYL PODPOŘEN VZ FNM Č. MZO 00064203.