Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA AKUTNÍ KORONÁRNÍ PŘÍHODY SE SRDEČNÍM SELHÁVÁNÍM U DIABETIKA

M. Plachý, J. Špác, O. Hlinomaz (Brno)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká asociace srdečního selhání

Úvod: Diabetes mellitus (DM) je onemocnění s prudce vzrůstající prevalencí, primárně se řadí mezi metabolické choroby, ale jeho dopady jsou především na kardiovaskulární (KV) aparát. Přibližně 75% příčin úmrtí pacientů s DM připadá na KV onemocnění, z nichž valnou většinu tvoří různé podoby ischemické choroby srdeční (ICHS).
Kazuistika: Tato kazuistika ukazuje nepříznivý vývoj koronární příhody u pacienta s diabetes mellitus. Jde o případ 70-tileté pacientky, která se v předchorobí léčila pouze pro hypertenzi, anamnesticky udávala nedostatečnou korekci hypertenze. Pacientka byla přijata na koronární jednotku I. interní kliniky pro typické thorakalgie až v subakutní fázi infarktu myokardu (IM). Koronarograficky zjištěný uzávěr proximální RIA byl řešen direktní angioplastikou a implantací stentu, avšak s neuspokojivým efektem. Stav dále komplikován kardiogenním šokem s nutností podpory oběhu katecholaminy, podán levosimendan. Při přijetí zjištěn dekompenzovaný diabetes mellitus. Opakovaně byly nutné i oboustranné pleurální punkce. Echokardiograficky diagnostikována akineza srdečního hrotu, septa a přední stěny, EF LK 25%. Pacientka postupně oběhově rekompenzována, diabetes zkompenzován zprvu kontinuálním podáváním inzulinu, při propuštění dostačuje medikace perorálními antidiabetiky.
Závěr: Lze usuzovat, že nerozpoznaný DM společně s nedostatečně korigovanou hypertenzí měl za následek akceleraci ischemické choroby srdeční a vegetativní diabetická neuropatie s potlačením typických bolestí při IM zase vedla k pozdnímu přijetí do nemocnice. Na tomto případu lze ilustrovat nepříznivý a komplikovaný průběh akutního koronárního syndromu u diabetika.

Práce podpořena výzkumným záměrem MSM0021622402 „Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob“