Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAPOVÁNÍ A ABLACE SÍŇOVÝCH TACHYARYTMIÍ METODOU ELEKTROMECHANICKÉ DÁLKOVĚ NAVIGOVANÉ KATETRIZACE

P. Neužil, V. Reddy, M. Táborský, L. Šedivá, J. Petrů, J. Škoda, Š. Královec, F. Holý, E. Roubalová, P. Niederle (Praha, Boston, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod:  S rozvojem katetrizačních ablací roste potřeba přesnějšího mapování a cílené navigace katetrů během provádění ablace vysokého spektra srdečních arytmií, zvláště pak fibrilace síní (FiS).
Soubor nemocných a metoda: V našem sdělení  popisujeme provedení elektromechanického  katetrizačního mapování a ablaci dálkově navigovaného systémem Hansen Medical Inc. u 11 nemocných ( 4 žen,  7 mužů, Ć věk 56 let).  Systém elektromechanického navádění katetrů se sestává ze dvou zavaděčů (vnitřní a vnější), které je možné ovládat z místa operatéra u počítačové stanice joystikem. Ohyb katetru je virtuálně zobrazován na obrazovce pro skiaskopii pomocí fúze řídící jednotky s konvenčním angiografickým systémem. Ablaci FiS jsme prováděli s pomocí integrace obrazu CT. 
Výsledky: Výkon jsme dokončili u všech nemocných s docílením obousměrného bloku  aktivace v oblasti CTI ve dvou případech typického flutteru síní a s docílením elektrické izolace v devíti případech nemocných s fibrilací síní (1x permanentní, 3x perzistující,
5x paroxyzmální). Transseptální punkci jsme prováděli také s využitím dálkově řízené navigace s úspěšným zavedením dvojitého zavaděče přímou punkcí.
Výkon jsme prováděli s řiditelným katetrem s vnějším proplachem fyziologického roztoku (NavistarÔ), veškeré flexe a rotace jsme však prováděli joystikem z řídící stanice. Během aplikace RF energie jsme registrovali vyšší efektivitu díky dokonalejšímu kontaktu konce ablační elektrody s endokardem, bylo také možno použít menší počet aplikací RF energie u jednoho výkonu. Integraci s CT zobrazením levé síně jsme využili u osmi nemocných. 
Závěr: V našem případě jsme prokázali plnou efektivitu vyvinutého systému robotizační elektromechanické navigace katetrů pro ablaci srdečních arytmií.