Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFIE U KATETRIZAČNÍHO UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

T. Mráz, P. Neužil, E. Mandysová, P. Niederle (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Nemocní s fibrilací síní jsou ohroženi vznikem trombu v levé síni a embolickými komplikacemi. V 90% případů se trombus vytvoří v oušku levé síně. Zavedením speciálního balónkového okludéru do ouška levé síně cestou véna femorális a transseptální punkcí mezisíňové přepážky lze ouško okludérem vyplnit a tím vytvoření trombu v oušku levé síně účinně zamezit.
K tomuto výkonu jsou indikováni nemocní s fibrilací síní, kteří mají střední nebo vysoké riziko trombembolických komplikací a léčba warfarinem je u nich suboptimální či kontraindikovaná.
Echokardiografie hraje důležitou roli při výběru nemocných k výkonu, při jeho provádění i v dalším sledování nemocných. Periprocedurálně se pomocí TEE naviguje transseptální punkce, kontroluje se zavedení katétru do ouška levé síně, dle změření šířky ouška se vybírá velikost okludéru, sleduje se jeho otevření a posuzuje se správná poloha. Před uvolněním okludéru ze zaváděcího katétru je nutné provést ověření jeho stabilní pozice v oušku levé síně a vyloučit závažnější leaky podél okludéru s pomocí barevného dopplerovského zobrazení.

Přednáška bude součástí bloku PS Echokardiografie: Metody monitorace moderních léčebných postupů