Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERKUTÁNNÍ MECHANICKÁ PODPORA LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY (PVAD) U NEMOCNÝCH V KARDIOGENNÍM ŠOKU: PŘEMOSTĚNÍ K ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ INTERVENCI

P. Neužil, J. Matoušková, P. Kmoníček, L. Šedivá, O. Aschermann, M. Táborský, R. Vopálka, Z. Beldová, P. Niederle, V. Pavlíček (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní mechanická podpora oběhu (pVAD) - Tandem Heart™ fy. Cardiac Assist Technologies Inc (Pittsburgh, Pensylvania, USA) je určena pro oběhovou stabilizaci nemocných v kardiogenním šoku.
Soubor nemocných a metoda: V našem sdělení  popisujeme techniku zavedení pVAD u třech nemocných (jedna žena, dva muži, Ć věk 57 let).Provede se transseptální punkce Brockenbroughovou jehlou se zavedením stabilizačního Amplatzova převlečného výměnného drátěného vodiče do levé síně. Místo punkce v síňovém septu je nutné nejprve dilatovat, abychom mohli zavést „nasávací“ kanylu s postranními otvory do levé síně (21 F) s vysoce efektivními parametry sání. Návratná arteriální kanyla (17 F) se zavádí  punkcí stehenní tepny, nejlépe druhostranně oproti nasávací kanyle. Rotace pumpy je zajištěna na principu elektromagnetického pole, tj. rotace bez ukotvující osičky. 
Výsledky: Průměrná doba zavedení byla i v případě našich nemocných do 75 minut, u třetího nemocného byl čas do zahájení funkce pumpy výrazně kratší - 40 minut.  V prvním případě šlo o ženu se známkami nezvratného srdečního selhání po provedené náhradě aortální chlopně. Doba podpory byla  36 hodin, nemocná zemřela se známkami hepatorenálního selhání. V druhém případě šlo o nemocného se známkami akutního kardiogenního šoku s uzávěrem kmene ACS, doba podpory byla 52 hodin, nemocný byl propuštěn a po půl roce byla provedena OTS. Třetí nemocný s ICD a mnohočetnými výboji pro  incessantní komorovou tachykardii, po provedené katetrizační ablaci KT byl systém pVAD odstraněn po 96 hodinách. Nadále je sledován v kardiologické ambulanci.
Závěr: Perkutánní mechanická podpora LK je velmi účonnou metodou u nemocných s rozvojem akutního kardiogenního šoku jako možnost přemostění k definitivní intervenci.