Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVENCE NÁHLÉ SMRTI U NEMOCNÝCH S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM - MOŽNOSTI FARMAKOTERAPIE

I. Málek (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká asociace srdečního selhání

      Definici náhlé srdeční smrti (NSS) odpovídá úmrtí, ke kterému dojde do 1 hodiny od vzniku symptomů. V etiologii NSS dominuje ischemická choroba srdeční, asi v polovině případů jde o první manifestaci onemocnění. Arytmie je příčinou až v 90 %, nejčastěji jde o komorovou tachykardii nebo primární fibrilaci komor. Je doložen úzký vztah mezi výskytem NSS a přítomností i stupněm dysfunkce LK: při snížení EF pod 30 % je pravděpodobnost této komplikace 6krát vyšší než u nemocných s normální komorovou funkcí. U pacientů po infarktu myokardu se NSS podílí na mortalitě zhruba 50 %.
   U chronického srdečního selhání (CHSS) je zřejmý vztah mezi pokročilostí onemocnění (stupněm NYHA) a podílem NSS na celkové mortalitě – zatímco u méně symptomatických pacientů se tato příčina podílí ve 2/3, u pacientů ve IV. třídě funkční klasifikace převažuje mechanické selhání, arytmická smrt je zde příčinou asi v 1/3 případů.
   Přístup k ovlivnění NSS musí být komplexní. I když nejúčinnějším způsobem jak předejít fatálním důsledkům je implantace ICD, u většiny nemocných jsme odkázáni na farmakoterapii.
   V širším smyslu mohou výskyt NSS ovlivnit léky podávané ke korekci ischemie myokardu, stabilizaci aterosklerotického plátu, i léky s antiremodelačním potenciálem. Z léků standardně užívaných u CHSS mají největší potenciál k ovlivnění NSS betablokátory, účinné jsou i ACE inhibitory a antagonisté aldosteronu. Údaje o účinku amiodaronu jsou rozporné, recentně publikovaná studie (SCD-HeFT) ukázala u nemocných léčených amiodaronem stejnou mortalitu jako u placeba.
   I když riziko NSS nelze u nemocných s CHSS zcela eliminovat, komplexní léčebný přístup dnes umožňuje u řady nemocných předcházet vzniku nebo fatálním důsledkům maligních komorových arytmií.