Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POSOUZENÍ EFEKTU KRYOABLACE LEVÉ SÍNĚ (MAZE PROCEDURY) U NEMOCNÝCH S FIBRILACÍ SÍNÍ NA DOSAŽENÍ A UDRŽENÍ SINUSOVÉHO RYTMU A TRANSPORTNÍ FUNKCI SÍNÍ – KRÁTKODOBÉ VÝSLEDKY

M. Kolek, R. Brát (Ostrava)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Podstatou námi používané varianty chirurgické ablace fibrilace síní (FS) je vytvoření lineárních kryolézí v levé síni s cílem elektricky izolovat plicní žíly od levé síně a přerušit reentry okruhy v levé síni, a tak zabránit spuštění a udržení FS. Restaurace sinusového rytmu (SR) bývá provázena obnovením transportní funkce levé síně.
    Cílem této prospektivní studie je posoudit efekt uvedeného výkonu na dosažení a udržení SR u pac., kteří podstoupili peroperační kryoablaci levé síně pro FS (paroxysmální, perzistující nebo permanentní) jako součást kardiochir. výkonu prováděného primárně z jiné indikace. Dále posoudit, zda a v jakém časovém odstupu od operace, došlo u nemocných s udržujícím se SR k obnovení transportní funkce levé síně (pulsně – doppler. vyšetření transmitrálního průtoku, přítomnost vlny A).
    Soubor je tvořen 66 nemocnými průměrného věku 68.6 let, operace provedena v období leden až prosinec 2005. Jedná se o nemocné převážně operované pro chlopenní vadu/vady (50 %) nebo chir. revaskularizované se současným výkonem na chlopni/chlopních (37.9 %), zbylou část tvoří nemocní s izolovaným CABG (12.1 %). Převažují pacienti s permanentní FS (60.6 %) oproti paroxysmální nebo perzistující FS (27.3 a 12.1 %).
    Sinusový rytmus 1 měsíc po operaci mělo 64.2 %, po 6 měsících 71.9 % nemocných, s patrným trendem lepšího efektu výkonu u pac. s předoper. paroxysmální a perzistující FS oproti permanentní. Preferován byl aktivní přístup k řešení recidiv FS (antiarytmika, elektrická kardioverze). Transportní funkce levé síně po 3-4 a 6 měsících od operace byla přítomna u 61.8 % a 64 % pac. se sinusovým rytmem, s naznačeným trendem ve prospěch předoper. parox. a perzist. FS. Implantace kardiostimulátoru byla nutná u 6 % pacientů.
    Hlavní limitací práce je prozatím malá velikost souboru a krátká doba sledování. Předpokládané trendy jsou naznačeny již nyní.