Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÉ ZMĚNY REGIONÁLNÍCH RYCHLOSTNÍCH A DEFORMAČNÍCH CHARAKTERISTIK VOLNÉ STĚNY PRAVÉ KOMORY PO PLICNÍ ENDARTEREKTOMII U NEMOCNÝCH S CHRONICKOU TROMBOEMBOLICKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ: TKÁŇOVÁ DOPPLEROVSKÁ A STRAIN/STRAIN RATE ANALÝZA

T. Paleček, D. Ambrož, P. Jansa, Z. Hlubocká, J. Lindner, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Plicní endarterektomie (PEA) je metodou volby pro léčbu symptomatických nemocných s těžkou chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí (CTEPH). PEA vede k výraznému snížení plicní hypertenze a následně i k příznivým morfologickým změnám pravostranných i levostranných srdečních oddílů. Systolická funkce pravé komory (PK) je vzhledem ke komplikovanému geometrickému tvaru PK obtížně hodnotitelná tradičními kvantifikačními přístupy. Tkáňová dopplerovská echokardiografie (TDE) s hodnocením regionálních rychlostí myokardu a možností kvantifikace jeho deformačních charakteristik pomocí strain/strain rate analýzy představuje perspektivní metodu pro hodnocení systolické funkce PK.
Cíl studie: Pomocí TDE a strain/strain rate analýzy zhodnotit změny regionální systolické funkce basální a apikální části volné stěny PK u nemocných s CTEPH časně po provedení PEA.
Metodika: Studijní skupinu tvořilo 10 pacientů s těžkou CTEPH (49±12 let, 8 mužů), kteří v našem kardiocentru podstoupili PEA. U každého z nich byly retrospektivně zhodnoceny TDE smyčky volné stěny PK, natočené v apikální 4-dutinové projekci před PEA a v odstupu 2-4 týdnů po PEA. Hodnocenými parametry byly maximální rychlosti bazálního a apikálního segmentu PK (Vmax base, Vmax apex), maximální strain (Smax base, Smax apex) a strain rate (SRmax base, SRmax apex) těchto segmentů.
Výsledky: viz tabulka.
Závěr: Regionální systolická funkce volné stěny PK u nemocných s CTEPH je výrazněji snížena v hrotové části PK. Časně po PEA dochází sice ke snížení systolických rychlostí baze i hrotu PK, nicméně strain/strain rate analýza prokazuje signifikantní zlepšení systolických deformačních charakteristik hrotu PK.Systolická deformace baze PK jeví pouze nevýznamný trend ke zlepšení. Hrotová část PK tak časněji a výrazněji odpovídá na pokles tlakového přetížení po PEA.