Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROZDÍLY V KONCENTRACI ANTIGENU TKÁŇOVÉHO FAKTORU A AKTIVITOU TKÁŇOVÉHO FAKTORU V CIRKULUJÍCÍ KRVI U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

M. Malý, I. Hrachovinová, P. Salaj, P. Blaško, P. Hájek, D. Zemánek, R. Duchoňová, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Tkáňový faktor (TF) je hlavním regulátorem koagulační kaskády. Cílem této práce bylo porovnat rozdíly v aktivitě TF vázaného na miropartikulích (prokoagulační potenciál) a  koncentrací antigenu TF ve skupině nemocných s normálním koronárním angiogramem, stabilní anginou pectoris (AP), nestabilní AP a akutním infarktem myokardu s ST elevacemi (STEMI).
Metodika: Zařadili jsme 40 nemocných. Krev byla odebrána bezprostředně před diagnostickou katetrizací z lokální cirkulace (koronární sinus) a systémové cirkulace (vena femoralis). Do souboru byli zařazeni nemocní s normálním koronárním angiogramem (n=10), stabilní AP (n=10), nestabilní AP (n=10) a STEMI (n=10). Aktivita TF byla stanovena na základě jeho schopnosti aktivovat koagulační faktor X po přidání aktivovaného koagulačního faktoru VII. Koncentrace antigenu TF byla stanovena ELISA metodou.
Výsledky: V jednotlivých skupinách byla aktivita TF v lokální cirkulaci 17.72±4.05 mOD/min, 18.24±3.53 mOD/min (p=ns), 7.62±4.19 mOD/min (p<0.01) a 3.56±3.85 mOD/min (p<0.01).  V systémové cirkulaci v jednotlivých skupinách byla aktivita TF 17.22±2.90 mOD/min, 17.47±2.56 mOD/min (p=ns), 8.34±5.04 mOD/min (p<0.01) a 2.55±3.56 mOD/min (p<0.01). Koncentrace antigenu TF se statisticky mezi jednotlivými skupinami, ani mezi systémovou a lokální cirkulací nelišila.
Závěr: Naše práce prokázala statisticky významné rozdíly v aktivitě TF ve skupinách nemocných s normálním koronárním angiogramem, stabilní AP, nestabilní AP a STEMI. V koncentraci antigenu TF jsme mezi jednotlivými skupinami neprokázali statisticky významné rozdíly. Zároveň jsme u obou metod neprokázali statisticky významné rozdíly mezi lokální a systémovou cirkulací. Nejvyšší hladinu aktivity TF jsme prokázali u stabilní AP a nejnižší u STEMI, což významně podporuje teorii prokoagulačního potenciálnu TF vázaného v trombu u akutních koronárních syndromů.