Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TEST NA NAKLONĚNÉ ROVINĚ V DIAGNOSTICE SYNKOPY

J. Komorousová, M. Petrová, H. Šašková, L. Suchá, K. Linhartová (Plzeň)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Test na nakloněné rovině – Head up tilt table test (HUTT) slouží k diagnostice synkopálních stavů. Podstatou vyšetření je navození podmínek vedoucích k synkopě neurokardiogenního nebo ortostatického původu. Na našem pracovišti používáme protokol sestávající nejprve z 30 min na nakloněné rovině za monitorace krevního tlaku a EKG, při negativním výsledku pokračujeme  provokací, a to infuzí isoprenalinu nebo  podáním nitroglycerinu ve spreji . Tato fáze trvá maximálně 20 minut. Test ukončujeme a hodnotíme jako pozitivní, dojde-li k synkopě nebo presynkopě s náhlým poklesem tepové frekvence nebo krevního tlaku.
Cílem naší práce bylo zhodnotit  výsledky protokolu s provokací nitroglycerinem používaným na našem pracovišti od r. 2002 a porovnat s protokolem s provokací isoprenalinem používaným do r. 2002. Analyzovali jsme data celkem 102 po sobě jdoucích pacientů, které jsme rozdělili do 2 skupin podle protokolu: skupina 1 (n=51), kde bylo při negativním základním testu použito provokace isoprenalinem a skupina 2 (n=51) s provokací nitrátem.  Obě skupiny se nelišily významně věkem (40±19, 16-82 vs. 42±18, 18-80 let, ns) ve skupině 2 bylo více mužů (21 (42%) vs. 28 (54%), ns). Základní protokol byl pozitivní ve skupině 1 v 25%, ve skupině 2 v 23%. Provokace byla v každé skupině provedena u 35 pacientů. Ve skupině 2 vedla provokace k pozitivnímu výsledku významně častěji než ve skupině 1 (25 (49%) vs. 3 (5,8%), p<0,001).
Závažné komplikace se v celém souboru nevyskytly. HUTT protokol s provokací nitroglycerinem nevyžaduje žilní kanylaci. U pacientů se synkopou byl v našem souboru spojen s významně vyšším procentem pozitivních výsledků než dříve používaný protokol s isoprenalinem. V přednášce rozebíráme možné příčiny.