Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NA VĚKU ZÁVISLÉ MORFOLOGICKÉ A HEMODYNAMICKÉ ROZDÍLY U PACIENTŮ PO ALKOHOLOVÉ SEPTÁLNÍ ABLACI

J. Veselka, R. Duchoňová, J. Páleníčková, D. Zemánek, P. Šváb, P. Hájek, M. Malý, P. Blaško, D. Tesař (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Cíl: Alkoholová septální ablace (ASA) snižuje u pacientů s hypertrofickou obstrukční kardiomyopatií (HOCM) nitrokomorový tlakový gradient (PG) a zlepšuje symptomatologii. Cílem studie bylo zhodnotit hemodynamické a morfologické změny po ASA v závislosti na věku pacientů.
Metodika: Čtyřicet čtyři konsekutivních, těžce symptomatických pacientů s HOCM (24-81 let) bylo zařazeno do studie. Klinická a echokardiografická data byla hodnocena během prvního postprocedurálního roku. Pacienti byli dle věku rozdělení do tří skupin: skupina A 14 pac. (24-48 let), skupina B 14 pac. (49-60 let), skupina C 16 pac. 61-81 let).
Výsledky: Byla zjištěna signifikantní korelace mezi věkem tloušťkou interventrikulárního septa a to iniciálně (p = 0,004), tři dny po ASA (p = 0,003) a tři týdny po ASA (p = 0,019). Závislost tloušťky septa na délce sledování (p < 0,001) a byla signifikantně ovlivněna věkem pacientů (p = 0,026) a zůstala významná i v rámci multivariantní analýzy (p = 0,031). Pokles PG byl významný ve všech věkových skupinách (p < 0,001).   V rámci multivariantní analýzy byl zjištěn významný vliv věku (p = 0,003) a postprocedurálního CK-MB max (p = 0,016) na průběhu poklesu PG (viz obr. závislosti poklesu logaritmu PG na věku pacientů).
Závěr: ASA je účinnou metodou v léčbě symptomatických pacientů s HOCM bez ohledu na jejich věk. Mladší pacienti jsou charakterizováni silnějším interventrikulárním septem iniciálně a v časném postprocedurálním období a pomalejším poklesem PG. Před případným opakováním ASA je třeba vyčkat nejméně tři měsíce a to zvláště u mladších pacientů.