Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIKARDIÁLNÍ VÝPOTEK, CESTA K DIAGNÓZE SYNDROMU CHURG-STRAUSSOVÉ

A. Večeřová, K. Goričan, M. Kocík, F. Krejbich, T. Veiser, M. Zahin (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Syndrom Churg-Straussové (alergická granulomatóza, CSS) byl poprvé popsán v roce 1951 Jakobem Churgem a Lotte Strauss. Tento syndrom byl diagnostikován na základě astmatu, eosinofilie, teploty a vaskulitidy jiných orgánů.
Etiologie tohoto onemocnění není zřejmá. Manifestuje se obvykle ve středním věku bez rozdílu pohlaví.

56-letá pacientka s anamnézou asthma bronchiale byla pro zhoršení dušnosti vyšetřena v interní ambulanci, kde byl echokardiograficky zjištěn cirkulární  perikardiální výpotek  s maximem 8 mm za volnou stěnou pravé komory. Pacientka byla uložena na monitorované lůžko intermediální jednotky k diferenciální diagnóze perikardiálního výpotku a léčbě zhoršených dechových obtíží při astma bronchiale.  Vstupně nebyly přítomny klinické ani echokardiografické známky tamponády. Pro úporné bolesti levého předloktí charakteru parestézií, poruchy citlivost a snížení svalové síly jí byl podáván tramadol, který neměl výraznější analgetický efekt, proto byl do kombinace podán metamizol (Algifen). Po aplikaci tohoto léku došlo  k výraznému bronchospasmu, který  si vyžádal orotracheální inkubaci a řízenou ventilaci. Po připojení k ventilátoru se objevily echokardiografické známky  tamponády srdce. Pacientka byla hemodynamicky stabilizována,  zaléčena  protialergickou terapií a po 8 hodinách extubována.

Eosinofilie v krevním obraze, astmatické obtíže a monoeneuropatie nás vedly k podezření  na  CSS. Provedené HRCT také ukazovalo tímto  směrem. Doplněná bronchoalveolární laváž  tuto diagnózu potvrdila.

Touto kasuistikou chceme přiblížit zřídka se vyskytující vaskulitidu, která má také projevy postižení srdce a kardiologie  může být prvním oddělením, kam se pacient dostane se svými potížemi. Dále bychom chtěli upozornit na chování perikardiálního výpotku při umělé plicní ventilaci,  přístup k jeho léčbě a zásady správného načasování punkce perikardiálního  výpotku.