Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŘÍZENÁ AMBULANTNÍ REHABILITACE U NEMOCNÝCH PO OPERACI CHLOPENNÍCH SRDEČNÍCH VAD

S. Nehyba, V. Chaloupka, R. Souček (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Náhrada srdeční chlopně upravuje hemodynamiku, zlepšuje funkční stav a prodlužuje život u nemocných s chlopenní vadou. Zlepšení zátěžové tolerance umožňuje vyšší pohybovou aktivitu a spolurozhoduje o kvalitě života. Jedná se o jednu z prvních prací hodnotících vliv fyzického tréninku u nemocných po operaci chlopenních vad.
Cíl práce: Efekt 8 týdenního komplexního rehabilitačního programu na oběhové parametry, funkci LK a funkční kapacitu pacientů po operaci aortální i mitrální srdeční vady.
Soubor nemocných a metodika: Zařazeno 21 nemocných, 18 mužů, 3 ženy, věk 27-86 let (56±16), 15 operováno pro ao stenózu, 4 pro komb. ao vadu a 2 pro mi regurgitaci. Provedena 14x náhrada mechan. protézou, 5x bioprotézou, 2x plastika chlopně, u 6 pacientů současně CABG pro koronární postižení. Rehabilitace zahájena za 4-6 týdnů po propuštění. Nemocní vyšetřeni klinicky, zátěžovou echokg a spiroergometrií před a po rehabilitaci. Program byl odvozen od standardního typu pro pacienty s ICHS. Aerobní trénink na úrovni 50-80% maxima. Od 4. týdne zařazení resistenčních cviků do 50% 1-RM ke zvýšení svalové síly.
Výsledky: Nedošlo k významným změnám klidových hodnot SF, sTK a dTK před a po skončení rehabilitace (SF 77±12 resp.75±8; sTK 127±13, resp.128±11 a dTK 80±8 resp.82±2). Parametry systol. funkce LK se nezměnily, parametry diastolické a globální funkce se měnily nevýznamně. Došlo k významnému zlepšení zátěžové tolerance (p‹0,005) a ke zvýšení aerobní kapacity.
Závěr: Pravidelný trénink u pacientů po operaci chlopenních srdečních vad vede ke zlepšení aerobní kapacity a zátěžové tolerance. Funkce LK nebyla ovlivněna. Cvičení nevyvolalo nežádoucí oběhové reakce a lze je doporučit jako součást léčby po operaci srdečních chlopní. Řízený rehabilitační program umožňuje adjustaci antikoagulační léčby.