Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÁHRADA AORTÁLNÍ CHLOPNĚ U RIZIKOVÝCH PACIENTŮ. JSOU CHIRURGICKÉ VÝSLEDKY SKUTEČNĚ TAK ŠPATNÉ JAKO PREDIKCE EUROSCORE?

V. Rohn, J. Tošovský, M. Semrád, T. Urban, J. Lindner, J. Fichtl (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Cíl: v současné době probíhají klinické studie perkutánní implantace protézy aortální chlopně, která by v brzké době měla být alternativou operace u pacientů s vysokým operačním  rizikem hodnoceným podle EuroScore. Na druhé straně také chirurgická technika, vedení mimotělního oběhu, anestezie a pooperační péče prodělaly značný vývoj v posledních letech.  Tato studie má za cíl ozřejmit jaké jsou skutečné výsledky chirurgické náhrady aortální chlopně  (AVR) a do jaké míry je model predikce EuroScore přesný u této podskupiny pacientů. 

Soubor a metodika: v retrospektivní studii z našeho pracoviště jsme zhodnotili výsledky AVR u vysoce rizikových pacientů (aditivní EuroScore > 6) a srovnali jejich perioperační průběh s predikovanou mortalitou. Od ledna 2004 do září 2006 jsme provedli náhradu aortální chlopně 383 pacientům. 160 z nich mělo aditivní EuroScore vyšší nebo rovno 6. Průměrný věk těchto pacientů byl 75 (34-86) let.

Výsledky: průměrné EuroScore bylo 7,01 (6-11), což odpovídá v této skupině predikované perioperační mortalitě podle logistického EuroScore 19,43%. Skutečná 30-ti denní mortalita byla 8,75% (p<0.001). Průměrná délka intubace byla 48,5 hodiny, délka pobytu na JIP byla 5 dní. Pro pooperační krvácení byl revidován jeden pacient (0,6%), jeden nemocný měl mediastinitidu. Průměrná velikost chlopenní náhrady byla 22,9mm. 

Závěr: náhradu aortální chlopně lze provést s nízkým operačním rizikem i u rizikových pacientů. Predikovaná mortalita pomocí EuroScore v tomto případě do značné míry nadhodnocuje. Dobré dlouhodobé výsledky pacientů po náhradě aortální chlopně jsou dostatečně dokumentovány.