Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTERVENČNÍ LÉČBA ILEOFEMORÁLNÍ HLUBOKÉ ŽILNÍ TROMBOSY NA II. INTERNÍ KLINICE VFN

S. Beran, M. Chochola, P. Vařejka, S. Heller, L. Skalická, S. Jirát, P. Procházka, V. Mrázek, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Akutní hluboká žilní trombóza (HŽT) je závažné onemocnění s velkým dopadem na morbiditu a mortalitu. Roční incidence HŽT v běžné populaci je v rozmezí 1-3 na 1000 jedinců za rok. V ČR je ročně diagnostikováno až 25 000 případů HŽT. Závažným dopadem HŽT je, kromě rizika smrti při fatální plicní embolii (PE), rozvoj posttrombotického syndromu (PTS). Symptomy PTS jsou vyjádřeny až u 90% pacientů s ileofemorální HŽT léčených standardní antikoagulační terapií. Rozvoji PTS může předejít pouze rychlá a účinná rekanalizace žilního řečiště.

Cíl:  Krátkodobé a střednědobé výsledky intervenční léčby ileofemorální HŽT

Soubor a metodika: Retrospektivně byl zhodnocen soubor 106 pacientů léčených lokální katetrovou trombolýzou s následnou implantací stentu v případě přítomnosti významné stenosy. Průměrný věk při HŽT byl 33,6 (13-72).

Výsledky:  Ve skupině 106 pacientů léčených lokální trombolytickou terapií pro ileofemorální HŽT došlo k rekanalizaci pánevního řečiště v 97 případech (91,5%), z toho kompletní rekanalizace v 73 případech (75,3%) a inkompletní v 24 případech (24,7%). Implantace stentu byla provedena u 78 pacientů a celkem bylo implantováno 123 stentů.
 K recidivě HŽT klinicky nebo sonograficky došlo u 15 pacientů ze 106 sledovaných (14,2%) při průměrné době sledování 28,4 měsíců. Doba od TL do retrombosy byla průměrně 10,5 měsíce, ale u 7 pacientů se jednalo o časnou retrombózu do 14 dnů od intervence. Reintervence provedena u 7 pacientů. 
 Symptomy PTS udává 20 pacientů (18,7%), z toho v 7 případech se jedná o pacienty s retrombosou.
 Krvácivé komplikace s nutností náhrady krevních derivátů se vyskytly pouze u 2 pacientů (1,9%).

Závěr:   Endovaskulární léčba hluboké ileofemorální žilní trombosy je bezpečná a efektivní metoda rekanalizace žilního řečiště