Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

METASTÁZA MELANOMU IMITUJÍCÍ MYXOM PRAVÉ SÍNĚ - KAZUISTIKA

L. Gajdušek, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod: K nejčastějším primárním srdečním tumorům patří myxom. Převážně se vyskytuje v levé síni -kolem 80%, v pravé síni do 20%, nitrokomorová lokalizace je vzácná. Sekundární nádory jsou přibližně 20x častější než primární. K nim řadíme maligní melanom, tento poměrně často hematogenně metastázuje do srdce, obvykle do myokardu nebo perikardu.
Kasuistika: 77 letá pacientka, po excizi maligního melanomu zad před dvěmi lety, byla hospitalizována na spádovém interním oddělení pro tříměsíční progredující námahovou dušnost III.stupně dle NYHA klasifikace. Echokardiograficky zjištěn tumor pravé síně obturující trikuspidální ústí. Pacientka přeložena k došetření na kardiologii. Jícnovým echem potvrzen nehomogenní tumor velikosti 5x7cm vycházející z oblasti trikuspidálního anulu. Stanovena pracovní diagnóza myxomu. Na CT plic a mediastina vyjádřeno podezření na hematogenně rozseté čtyři drobná metastatická ložiska. V pravé síni hypodenzní útvar, který hodnocen dle CT jako myxom. Jiné postižení CT hrudníku ani sonografie břicha neprokazuje. Pacientka se zhoršuje do klidové dušnosti, proto se rozhodujeme pro urgentní operaci z vitální indikace. Perioperačně nález fragilního laločnatého tumoru černé barvy, činkovitě prolabujícího do pravé komory a téměř zcela obturujícího trikuspidální chlopeň, provedena jeho excize. Současně zjištěno metastatické postižení paraaortálních uzlin. Nález hodnocen jako generalizace melanomu, toto potvrzeno následně histologicky. Další postup u pacientky konservativní. Umírá tři týdny po operaci v obraze generalizace malignity.
Závěr: Uvedenou kasuistikou jsme chtěli poukázat na úskalí diferenciální diagnostiky nitrosrdečních tumorů, na raritní případ metastázy maligního melanomu imitujícího myxom dle echo i CT nálezu. Do diskuze pak úvaha o postupu u pacientky s tumorem síně, kterým je vitálně ohrožena, při současném podezření na generalizaci melanomu.